Filharmonie op cruise
tijdens galaconcert

Galaconcert 2017

Filharmonie op cruise tijdens galaconcert

Herfst en winter, koud en nat. De periode waarin we liever in de zetel zitten, knus bij elkaar, en van elkaars aanwezigheid genieten. Maar ook de periode waarin we dromen van de lente en de zomer, van lange dagen, van eten in de tuin met vrienden. En waarin we terugdenken aan een vakantie, recent of verderaf, aan de Middellandse Zee. De Middellandse Zee, waar het water even blauw is als de hemel, het licht feller, de geuren intenser, het leven een belofte.

Het was die belofte die de Filharmonie van Jette dit jaar wilde inlossen. Het publiek zou een boardingpass krijgen en met onze boot een cruise maken op de Middellandse Zee. Vertrekken in Venetië, op naar Griekenland, een dubbele stop in het Midden-Oosten, en dan natuurlijk Portugal en Italië om feestend te eindigen in Spanje. Op de achtergrond zouden foto’s worden geprojecteerd van de aangedane bestemmingen. Het idee was warm genoeg, maar dat kon niet worden gezegd van de Heilige Klarakerk. Door een defecte verwarming werd op vrijdagavond nog gerepeteerd bij 13 graden. Wie zich wilde opwarmen liep even naar buiten. De zaterdagmorgen bracht het bestuur redding door drie warmtestralers aan te slepen, waardoor de Heilige Klarakerk waarschijnlijk warmer werd dan ze ooit was geweest. Méditerranée, olé, dus.

De gespeelde nummers hadden buiten hun thema weinig met elkaar gemeen. Klassiek (l’Arlésienne van George Bizet en Uma Noita em Lisboa van Alvaro Reis), filmmuziek (Lawrence of Arabia van Maurice Jarre), big band (Big Bands in Concert van Bob Lowden en the Love Boat van Charlie Fox), chanson (Meditérranée van Francis Lopez en Alexandrie Alexandra van Claude François), elk mogelijke genre passeerde de revue. Zo gevarieerd als het programma was, zo strak stuurde kapitein Stubbing Lecomte zijn schip, de Philharmonic Princess, door de golven. Kort voor de eindebestemming was bereikt dansten de bemanning en de gasten nog op La Fiesta Se Calienta, een opzwepend salsanummer waarbij elke sombere gedachte als sneeuw voor de zon verdween.

De filharmonie zou de filharmonie niet zijn zonder de inzet van velen, en in het bijzonder van onze voorzitter Roger Vinette. Na twintig jaar dienst was het tijd om hem daarvoor in de bloemetjes te zetten, in aanwezigheid van de Jetse burgemeester en ere-ondervoorzitter Hervé Doyen, eerste schepen Geoffrey Lepers en senator en Vlaams volksvertegenwoordiger Joris Poschet.

De Philharmonic Princess vaart nog eenmaal uit, in de lente in Etterbeek, maar meert daarna definitief aan. Wie nog eens wil meefeesten, kan de afvaartdata vinden via de kalender op onze website.