1 - Waarom is muziek spelen zo belangrijk voor jou?

Een instrument spelen staat wat mij betreft synomiem voor plezier, passie, vriendschap en een rijk cultureel leven. Muziek heeft dan ook voor een groot stuk mijn leven bepaald.

Op aanraden van mijn grootvader ben ik op 11-jarige leeftijd bugel beginnen spelen: in de fanfare bij ons in het dorp en ook 6 jaar op het Conservatorium van Doornik. Via mijn legerdienst in Duitsland heb ik nadien bij de Muziekkappel van de 7de brigade trompet gespeeld. Ik kreeg er ook de kans om aan de slag te gaan bij de Muziekkapel van de Luchtmacht, waar ik 32 jaar lang  Tambour Major was.

2 - Hoe ben je bij de Filharmonie van Jette terechtgekomen?

Ik leerde de Koninklijke Filharmonie van Jette kennen na mijn pensioen in 1991. Dominique Lecompte, een gewaardeerde collega bij de Muziekkapel van de Luchtmacht, was er toen net dirigent geworden. Ondertussen is hij er ook al
bijna 30 jaar!

Net als hem, voelde ik mij meteen thuis in deze grote familie. Ik ben er in de loop der jaren ook toegetreden tot het bestuur om mij buiten de repetities en optredens in te zetten voor de vereniging en haar muzikanten. Ondertussen heb ik de Filharmonie ook zien groeien tot een vereniging waar jong en oud samen hun passie voor muziek beleven. En vind het nog steeds een plezier om daarvan deel te kunnen uitmaken!

3 - Aan welke moment bij de Filharmonie heb je de mooiste herinneringen?

Ik heb heel wat goede herinneringen aan al die jaren bij de Filharmonie. Na elke repetitie of concert thuiskomen met het gevoel dat we onze muzikanten en ons publiek momenten van warmte en muzikale vreugde hebben bezorgd, bijvoorbeeld.

Daarnaast was het voor mij persoonlijk geweldig leuk om zien dat mijn schoonzoon Olivier en kleindochter Pauline ook mee zijn beginnen spelen. Het engagement voor de filharmonie wordt zo in onze familie doorgegeven van generatie op generatie.

Jean Foucart 