Fr

Welkom bij de Koninklijke Filharmonie van Jette. Wij zijn een harmonieorkest van meer dan 40 muzikanten die samen leuke muziek en veel plezier maken.

 

Zin om mee te doen? Kom gerust eens langs op één van onze repetities, concerten of festiviteiten!

Koninklijke Filharmonie

Brussels - Jette

Onze toekomstige activiteiten

AGENDA 2021

  • 3/07 Filharmonix @ Wijkfeest GC Essegem
  • 8/08 Filharmonix @ Opening Gare à Jette
  • 12/09 Aperitiefconcert Filharmonie  @ Jette

Naast het groot orkest vind je bij ons ook Filharmonix, een kweekvijver voor muzikaal talent. Dit ensemble laat muzikanten van de filharmonie toe om in een spontane sfeer samen te spelen met leerlingen van academies en andere muzikanten in spe. Onder leiding van Johan Poitier, adjunct-dirigent van de Koninklijke Filharmonie, werken ze een origineel en toegankelijk repertoire uit, waarmee ze de straten, pleinen en zalen binnen en buiten Brussel willen verbazen.

Onze projecten & ander nieuws...

Bloemenconcert 2019

 

Filharmonie opent voor 13de keer Jetse Floralia

 

Samen met de jaarmarkt behoren de Jetse Floralia in de Sint-Pieterskerk tot een van de mooiste tradities van Jette. Het is voor de Koninklijke Filharmonie telkens een eer die Floralia, georganiseerd door Musica Cultura, te mogen openen.

 

Wil je naar het concert komen?

 

Het concert vindt plaats op donderdag 22 augustus om 20u. Tickets (10€) zijn te verkrijgen in de "Pastorie", Kardinaal Mercierplein 4. Reserveren kan ook via overschrijving op rekening BE97 7330 2664 7849. De kaarten zullen dan aan de ingang klaarliggen.

Geschiedenis

1833! België bestaat drie jaar. De romantiek jubelt. Overal is kunst troef: Chopin heeft zich in Parijs gevestigd, Balzac schrijft in volle glorie Médecin de campagne en Eugénie Grandet. Berlioz werkt aan zijn Requiem. De dichter Lamartine stapt in de politiek en verkondigt: "de grote gedachten komen van het volk". In de coulissen van de Italiaanse theaters maakt de jonge Verdi reeds zijn intrede. Europa walst onder leiding van de beroemde Johann Strauss. De ideeën verspreiden zich en de nieuwe muziek dringt door tot in de verste salons. Deze eeuw levert een massa talenten op, hekelt kennis en bejubelt de schoonheid. Muziek boeit en trekt aan, en velen willen musiceren op de weinige momenten waarop zij daartoe de gelegenheid hebben… zelfs in die dorpen waar de straat slechts een wegje is en de huizen bestaan uit 4 lemen muren op een aarden bodem. Het leven is er moeilijk. Er heerst veel armoede en analfabetisme, maar de mensen strijden er en overleven. Zelfs in deze armoedige huisjes krijgt muziek een steeds grotere betekenis. Men zingt en speelt vrolijke of droevige melodietjes naargelang de gemoedstoestand. Het is in deze moeilijke tijd, die erg gunstig was voor nieuwe en creatieve ideeën, dat onze Filharmonie tot leven komt.

Wie komt er op zo’n gek idee? De machine is reeds aan het rollen terwijl men zich de vraag nog stelt. Deze uitdaging van formaat wordt door een plaatselijk mecenaat ondersteund.
In de eerste bestuursvergadering worden bijvoorbeeld de namen van de oudste Jetse families neergeschreven. Culturele infrastructuur is niet aanwezig. Maar wat maakt het uit, men droomt ervan en brengt het tot een goed einde. De taken worden verdeeld, aanvaard en met volle toewijding uitgevoerd. Rekrutering, opleiding, secretariaat, schatbewaarder, muzikale leiding, enz. "Ten dienste staan" zal voortaan de grootste gemene deler zijn van al deze pioniers, deze kunstliefhebbers en deze uitvinders van de volksopvoeding. De Filharmonie groeit snel, ze behaalt haar eerste successen en in 1892 verkrijgt de Filharmonie de grootste erkenning voor haar moeizame beklimming. Koning Leopold-II kent haar de benijdenswaardige titel van "Koninklijke maatschappij" toe.

 

Dit jaar viert de Filharmonie haar 185-jarig bestaan.

 

Jean-Pierre Vinette

 

2018

1940

1908

Muzikale leiding

Artistiek Directeur

 

Dominique Lecomte

 

Dominique Lecomte is afkomstig van Elouges en geboren op 7 december 1964.

Zijn eerste stappen in de muziekwereld zet hij op zesjarige leeftijd in de schoot van de “Royale Fanfare Communale” en daarna aan de muziekschool aan Colfontaine. Het is aan het Koninklijk Conservatorium van Mons dat hij in 1982 de eerste prijs voor euphonium en de eerste prijs met onderscheiding voor kamermuziek behaalt.

Als bastuba speelt hij in diverse orkesten en is hij docent kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel van 1998 tot 2001.

Gepassioneerd door de orkestleiding is hij sinds 1989 dirigent van de Koninklijke Filharmonie van Jette en sinds 1997 van de Fanfare Royale “Les Chasseurs de Binche”.

In 1982 slaagt hij voor het rekruteringsexamen voor de Militaire Muziekkapellen en vervoegt de Muziekkapel van de Interne Strijdkrachten te Arlon. In 1985 doet hij mutatie naar de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht onder leiding van Majoor Kapelmeester Alain Crepin.

In 2006 slaagt hij in het concours voor 1ste solist voor euphonium en de examens van lessenaaraanvoerder. Hij is benoemd in de graad van Adjudant-chef lessenaaraanvoerder in maart 2007. Op het examen voor onderkapelmeester, in maart 2010, behaalt hij de eerste plaats en op
1 april 2010 is hij benoemd in de graad van Adjudant-Majoor Onderkapelmeester van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.

Erevoorzitter

Marie-Claire Matterne-Robion

 

 

Ere-Ondervoorzitter

Hervé Doyen

Francine Van Cutsem

 

 

Voorzitter

Roger Vinette

Ondervoorzitter Jean-Guy Segers Jean Foucart 

Het Bestuur

Secretaris

Marc Pierard

Feestbestuurder

Cindy Matterne

Adjunct-feestbestuurder

José Baudry

Penningmeester

Marc Pierard

Bibliothecaris

Marisa Segers

Relaties Partners

Jan Ockerman

Relaties Muzikanten

Nicolas Deschuyteneer

CONTACTeer ons

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Koninklijke Filharmonie van Jette

Lokaal: 8-10 Sint-Pieterskerkstraat

1090 JETTE

Zaal Excelsior, ingang via de taverne Excelsior op de hoek van
het Kardinaal Mercierplein en de Sint-Pieterskerkstraat.

© Koninklijke Filharmonie van Jette 2020